![](/media/lib/320/n-odtwarzanie-skory-in-vivo-588b735f0e08d3dedc18c6b4886a2485.jpg)
Odtwarzanie skóry bez przeszczepu
6 września 2018, 12:58Naukowcy z Instytutu Studiów Biologicznych Salk opracowali technikę, która pozwala bezpośrednio przekształcić komórki otwartych ran w nowe komórki skóry. Podejście bazuje na reprogramowaniu do stanu "macierzystopodobnego" (ang. AAV-based in vivo reprogramming).
![](/media/lib/35/paleczki-ropy-blekitnej-17cd75e1c30797b219e07a4285b00fdc.jpg)
Podwójne uderzenie zwalcza infekcję
5 maja 2009, 05:18Życie pacjentów z mukowiscydozą (ang. cystic fibrosis - CF) już niedługo może stać się nieco prostsze. Naukowcy z Dartmouth Medical School odkryli nowy sposób na skuteczne zahamowanie infekcji towarzyszących tej chorobie.
![](/media/lib/327/n-kamizelka-1390c4c25de8eeae0b8c86be48d7c5f1.jpg)
Kamizelka do zdalnego sterowania psem
6 listopada 2018, 10:38Badacze z Japonii opracowali kamizelkę ze źródłami światła, która pozwala zdalnie kontrolować przemieszczanie się psów. Jak wyjaśniają pomysłodawcy, bazuje ona na zamiłowaniu czworonogów do gonienia za światłem. Dzięki temu można ominąć przeszkody i doprowadzić psa do konkretnego celu bez użycia inwazyjnej technologii.
![](/media/lib/46/odcisk-palca-668495e6eb00f7f378e0211b8cab12f6.jpg)
Tarcie na szkło
2 czerwca 2009, 08:30Linie papilarne nie powodują, że chwyt naczelnych staje się pewniejszy. W rzeczywistości ich rola jest zupełnie inna: zmniejszają tarcie potrzebne do utrzymania na gładkich powierzchniach.
![](/media/lib/333/n-woda-o-smaku-wina-3e133fef33c18a74acd3d284f4e99709.jpg)
Woda o smaku wina? Dla chcącego nic trudnego...
21 grudnia 2018, 16:49W Hiszpanii powstała woda o smaku wina, która pozwala konsumentom cieszyć się wybornym smakiem bez ryzyka upojenia alkoholowego. Vida Gallaecia to efekt 2-letniej współpracy między Bodega Líquido Gallaecia i Narodowym Komitetem Badań Naukowych (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC).
![](/media/lib/51/telekomunikacja_polska-e6249ba5251cc31dd5f8cbcf0c6cecb7.jpg)
Neostrada przyspieszy
7 lipca 2009, 11:31Od początku października TP SA zaoferuje swoim klientom szybsze łącza. Nie będą one jednak tanie.
![](/media/lib/340/n-miesierka-i-pszczola-miodna-e71d77c34ce4c3d9e05664fe11771809.jpg)
Największa pszczoła świata pojawia się i znika, ale nadal żyje
22 lutego 2019, 13:01Po raz ostatni miesierki Megachile pluto, które są uznawane za największe pszczoły świata, widziano w 1981 r. Nic więc dziwnego, że gdy Eli Wyman, entomolog z Uniwersytetu Princeton, miał okazję pojechać na 2-tygodniową ekspedycję poszukiwawczą, bez wahania wyruszył w styczniu na dwie z trzech indonezyjskich wysp z archipelagu Moluków, na których kiedykolwiek spotkano te giganty. Wymanowi towarzyszyli dwaj naukowcy i fotograf Clay Bolt.
![](/media/lib/53/lyzeczka-cukru-5370cadf335e09483cc1a29830ab2579.jpg)
Karnityna na nietolerancję glukozy
13 sierpnia 2009, 10:33Podawanie otyłym szczurom L-karnityny pomaga usunąć nadmiarowy cukier z krwi. Oznacza to, że naukowcom z Duke University udało się u nich wyeliminować nietolerancję glukozy.
![](/media/lib/345/n-mufiny-a15643bfd168924192b1c7887915830a.jpg)
Cukrowy kop to mit
5 kwietnia 2019, 11:18Wykorzystując dane z 31 badań, naukowcy ustalili, że cukier wcale nie wpływa korzystnie na nastrój. Wręcz przeciwnie, w ciągu godziny od spożycia nasila zmęczenie i obniża czujność.
![](/media/lib/54/wioslarze-6cf5c8f3c224a58262bc998fb2bf2701.jpg)
Razem mniej boli
16 września 2009, 12:38Badanie ekipy wioślarzy z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazało, że ćwicząc razem, sportowcy mogli tolerować 2-krotnie silniejszy ból niż przy samodzielnym wysiłku.